Xbox fylder 20 år

Mandag den 15. november fylder Xbox 20 år. Tilbage i 2001 udkom den første konsol fra Microsoft, og de fleste havde egentlig set konsolmarkedet som værende splittet op mellem Nintendo og Sony, efter at Sega måtte smide håndklædet i ringen efter Dreamcast’ens udeblivende succes.

I de sidste 20 år er det blevet til fire konsolgenerationer, en række innovationer, som har været generationsdefinerende i gamingregi, mange nye spilserier og brobygning mellem gaming på PC og konsol.

Før vi kaster os ud på nostalgiens lange, snoede og romantiserede landevej, så kan du se et jubilæumsshow på YouTube, Twitch og Facebook, hvor man kan vinde præmier, se lidt annonceringer og ellers få genoplevet en masse gode minder. Showet starter mandag 15. november klokken 19. Detaljerne finde på Xbox.com.

Efter en halvkikset lancering med selveste The Rock, så blev der taget ganske godt mod konsollen, som bød på funktioner hentet fra mange andre konsoller og PC. Her følger en gennemgang af de sidste 20 år og en totalt ukritisk lovprisning:

Xbox (2001) 

Selve konsollen lignede for mange en PC i (grim) forklædning. Men den havde mange fede funktioner; DVD-afspiller, netværkskort til Xbox Live og fire porte til joysticks. Umiddelbart var min daværende favoritkonsol Nintendo 64, men Xbox’en vandt hurtigt mit hjerte med en langt bedre controller og et spiludvalg med både eksklusive titler og konsoludgaver af PC-spil som Doom 3 og Splinter Cell. Indmaden bestod af en processor fra Intel med 733 MHz, 64 MB DDR ram og et GeForce 3-grafikkort. Men ulig en PC med et tungt Windows-styresystem ovenpå, så fik Xbox’en brugt kræfterne godt. Det var en Direct-X Box, hvoraf navnet stammer fra.

Højdepunkter fra denne generation: Halo, Project Gotham, Jet Set Radio Future, Ninja Gaiden, Fable, Jade Empire, Riddick, Midtown Madness 3, Kung-Fu Chaos, konverterede PC-titler (Doom 3, Morrowind og SW: KotOR), en gigantisk controller og Xbox Live.

Xbox 360 (2005)

Microsoft var hurtigt ude af garagen med denne, mens PlayStation 3 blev forsinket. Desværre blev starten skæmmet af en overophedning, hvilket kom til at martre Microsoft i størstedelen af de otte år, som generationen varede, hvorfor man udgav flere reviderede udgaver. Der var ellers rigeligt af nyheder: HD-grafik, trådløse controllere, nyt og sprødt system med achievements og online-butik. Selv var jeg til lanceringsevent på 360’eren, men der manglede noget på spilfronten i starten. Det blev dog hurtigt gjort til skamme, for spilbiblioteket voksede sig lynhurtigt utroligt stærkt. Pludselig smed man også Kinect på gaden, da alle så misundelige til, mens Nintendo Wii kaprede familiesegmentet. Men Microsoft nåede tæt på 100 mio. solgte konsoller (måske inklusiv de ombyttede konsoller), og de sidste revisioner indeholdte endda HDMI og trådløst netværk. På spilfronten opstod begrebet multiplatformstitler, da de store udgivere ikke længere behøvede begrænse deres salg af spil til én specifik platform. Microsoft fik også flere japanske udviklere om bord, men succes’en udeblev i PlayStation-land.

Højdepunkter fra denne generation: Kinect, HD-DVD, Marketplace, red rings of death, trådløs controller, HD-grafik, Mass Effect, Fable 2, Forza Motorsport 3, Far Cry 3, COD4, BioShock, Orange Box, Braid, Portal 2, Castle Crashers, Halo 4, Crackdown, Oblivion, Skyrim, Batman: Arkham City, Limbo, RDR, BF: Bad Company 2, Gears of War 2 og ikke mindst GTA 4 og 5.

Xbox One (2013)

Efter 360’erens succes skulle Microsoft bygge ovenpå, men Xbox One fik en ringe start, endda inden maskinens ankomst. Microsoft satsede på det nye Kinect, som skulle integreres i alle spil, der var snak om et konstant online-krav for at spille selv singleplayer-spil og hardwaremæssigt lod den heller ikke imponere. Egentlig var det en fin konsol, men wow-faktoren udeblev. Phil Spencer blev hevet ind til at rette skuden op, hvilket han gjorde med bravur, selvom det krævede en ny udgave, One X, for at kunne imponere hardwaremæssigt med bl.a. HDR og 4K-opløsning. Dette opbrud af den normale konsolcyklus tydeliggjorde den første udgaves elendige designvalg angående indmad, at mange sukkede efter at få denne generation overstået, selvom spillene imponerede. Onde tunger vil mene, at det kun skyldtes multiplatformstitlerne, men pludselig blev der åbnet for gamle Xbox og Xbox 360-spil, hvilket brød med et underligt dogme; hvorfor kan man ikke spille sine ældre og især digitale spil på sin nyeste maskine, hvilket PC-spillere havde kunnet siden starten. Sidst skal nævnes Game Pass, hvor man for en månedlig ydelse åbner for et stort spilbibliotek. Men det gemmer vi til sidste afsnit…

Højdepunkter fra denne generation: Kinect blev droppet, hardwarefragmentering, Blu-Ray, Game Pass, bagudkompabilitet, gemte spil i skyen, Halo 5, Gears of War 5, Sunset Overdrive, Witcher 3, Deep Rock Galactic, F2P-spil som Fortnite og Apex Legends, Sea of Thieves, Ori, Forza Motorsport 7, Titanfall 2, Cuphead, Control, RDR2, Minecraft, Doom (2016), MGS V, Inside, Rise of the Tomb Raider, Wolfenstein: New Order, SW: Fallen Order, A Way Out, Overwatch og Diablo 3.

Xbox Series X/S (2020)

De to maskiner bliver ét år, netop som vi skal fejre 20 års god sofagaming. Ingen generation skal ligne den forrige, og det vigtigste nybrud finder vi med hele to forskellige maskiner. Series X leverer 4K grafik, mens lillebror fokuserer på fuld HD. Fælles for dem begge er SSD-harddiske, som starter alt op på et splitsekund. Det er svært at tænde de gamle maskiner, når man har vænnet sig ingen ventetid i den nye generation. Systemet er utroligt smidigt, og det bliver spændende at se, hvordan udviklerne vil bruge de mange nye kræfter. Microsoft har købt mange spilstudier for at få de eksklusive titler, ligesom at de med Game Pass prøver at distancere sig fra Sony. Resultatet har været overvældende med synkrone udgivelser, hvor blandt andet de eksklusive titler og mange spændende titler er til rådighed fra dag et. I år har vi fået Back 4 Blood, The Ascent, Hades, Twelve Minutes, Psychonauts 2 og Outriders. Derudover har Microsoft haft et år med mange af deres traditionelle spilserier, ligesom at det udskudte Halo Infinite kommer om en måned. Man har forsøgt at lukke munden på kritikerne og tilmed stjålet spotlyset, for spilmedierne bringer konstant nyt om kommende spil i Game Pass eller nye opkøb af projekter og studier i Microsoft portefølje. Det lover godt… 

Hidtidige højdepunkter fra denne generation: SSD-harddisk eliminerede ventetiden, stilheden, Game Pass, 120FPS, ægte 4K, UHD-drev, HDR, Forza Horizon 5, MS Flight Simulator, Hitman 3, Outriders, Back 4 Blood og Psychonauts 2.

Tak for de første 20 år… Må de næste 20 år bliver lige så spændende!

Smid endelig et par ord, hvis du sidder med en tanke eller et minde med en Xbox.

Forside Fora Xbox fylder 20 år

Currently, there are 0 users and 0 guests visiting this topic.
 • Oprettet af
  Emne
 • #0
  Nickell
  Moderator
  Offline

  Mandag den 15. november fylder Xbox 20 år. Tilbage i 2001 udkom den første konsol fra Microsoft, og de fleste havde egentlig set konsolmarkedet som væ
  [Læs hele nyheden her: Xbox fylder 20 år]

Viser 12 svar - 1 til 12 (af 12 i alt)
 • Forfatter
  Svar
 • #1
  NoFaith
  Rusher
  • 294 Indlæg
  Offline

  And zero fucks, was given on that day…

  #2
  Nickell
  Moderator
  #0 Trådstarter
  • 1749 Indlæg
  Offline

  And zero fucks, was given on that day…

  Tak, fordi du forbedrede hele internettet med den kommentar…

  #3
  Ghidora
  Rusher
  • 1214 Indlæg
  Offline

  Det var så ærgerligt med den Dreamcast ;(

  GL & HF

  #4
  Molkar
  Rusher
  • 115 Indlæg
  Offline

  Kan huske jeg fik den første xbox i julegave. Der medfulgte 2 spil, og derudover tror jeg at jeg fik købt 1 spil yderligere i dens levetid de kostede omkring 600 kr. stykket. Så var det nemmere at være PC gamer (iykwim)

  #5
  VampiricEye
  Rusher
  • 3716 Indlæg
  Offline

  Udover samtlige Nintendo-konsoller, så har jeg PS1, PS2 og PS4. Men lige i PS3-generationen snuppede jeg en Xbox 360 i stedet. Efter at have overstået RRoD, så var det faktisk en ganske god konsol.:) Og controlleren var mildest talt meget bedre end alt, hvad Sony diskede op med dengang. 360’eren blev bl.a. brugt til Mass Effect, Gears of War, Halo, Guitar Hero og 100-vis af timer i selskab med PES. Good times.

  #1 Really? Er det derfor, at brandet stadig eksisterer, eller hvordan?

  Nintendo Influencer

  På dansk: https://www.youtube.com/channel/UC-6I6HgrpYjimEpvayLu3Vg

  På engelsk: https://www.youtube.com/channel/UCNNzj5gu0Iolj4vcNIp1IUA

  #6
  sittingduck_m
  Rusher
  • 99 Indlæg
  Offline

  Nåede ikke den første generation. Der havde jeg en ps2. Men købte en 360 da en af mine venner var på den konsol og jeg har ikke set mig tilbage siden.
  Har vel haft 3 360ere, en one fra start af samt en one x fra da den udkom og har nu en series x som også er købt fra start af. Er vild med den nye generation da den ikke larmer, er lyn hurtig samt game pass.
  Ser frem til hvad de viser i dag

  #7
  Nickell
  Moderator
  #0 Trådstarter
  • 1749 Indlæg
  Offline

  Showet er i gang: https://www.youtube.com/watch?v=zmhRditAffU

  Indtil videre har der ikke det vilde over showet. The Rock dukkede lige op for at mindes, dengang han havde hår… Men det er jo også en selvhyldest, ingen havde forventet mere.

  Der er lag på forbindelsen, så jeg ser resten senere i bedre kvalitet. Men jeg har nydt de små tilbageblik.

  #8
  VxChemical
  Rusher
  • 374 Indlæg
  Offline

  jeg har haft samtlige Xbox’s.

  Xbox 360
  Xbox
  Xbox One
  Xbox Series

  Sidst nævnte kan få lov at rykke højere op senere i generationen. Men som det kører nu spiller jeg Xbox Spil på PC på GamePass.

  Uanset hvad så gør Microsoft det godt.

  Jeg har også en Switch og en PS5. Folk burde pakke deres fanboy lort sammen og nyde alle spil uanset platform.

  #9
  Nickell
  Moderator
  #0 Trådstarter
  • 1749 Indlæg
  Offline

  Slutningen indeholdte afsløringen af beta til Halo Infinites multiplayer. Det må jeg prøve i morgen, det ser ret sprødt ud.

  #10
  FunteX
  Rusher
  • 262 Indlæg
  Offline

  Wannabe playstation 20 år, jammen tillyke skodboks . . .

  #11
  StultusX2
  Rusher
  • 2011 Indlæg
  Offline

  Sent i 2001: Socket A(462), Thunderbird 1400MHz, 2x256MB DDR 266MHz RAM og Geforce 3Ti500.

  Bevares: Burde vel have købt en Xbox…

  My TIE! My nimble coffin! Og det ér KUNS med Collector's CD-ROM 1995!
  En snarligt uddøende single Player med Logitech Wingman Extreme Digital 3D - der “skal tage sine piller og sætte sig ned bag i bussen”...

  #12
  Nickell
  Moderator
  #0 Trådstarter
  • 1749 Indlæg
  Offline

  Microsoft gjorde også lige over 70 ældre titler tilgængelige på de nye maskiner, heriblandt TimeSplitters 2 og Max Payne:
  De nye titler

Viser 12 svar - 1 til 12 (af 12 i alt)
 • Du skal være logget ind som bruger for at kunne svare...