Forside Fora Spil Brætspil/Rollespil D&D anyone?

Currently, there are 0 users and 1 guest visiting this topic.
 • Oprettet af
  Emne
 • #0
  wOOOOt
  Rusher
  Offline

  Jeg spillede AD&D2 tilbage i 87-89’ish, og kom så fra det igen.
  Og har så bare spillet en helvedes masse RPG/MMO osv på PC siden da.

  Men så for ca 3. år siden, der faldt jeg over D&D 5e, og startede en gruppe op.
  Og det var ikke bare som jeg huskede det – det var meget bedre.
  Computer RPG er vildt fedt. Men at sidde og spille Live D&D med 4-7 venner om bordet, det er så meget mere.
  Det sociale i at sidde og spille sammen, at improvisere, at der kan ske spontane skøre ting. Live RPG er det fedeste.

  Nu har jeg 3 grupper.
  Så skriver mest her for at høre om andre spiller – eller er nysgerrige?
  2 af mine grupper er dannet med random folk fra facebook grupper – Pen & Paaper Danmark.
  D&D har fået en kæmpe opblomstring – delvis drevet af at kendskabet øges vis sociale medier.
  Specielt youtube, hvor mange grupper spiller live. Den mest kendte er Critical Role, som har en million fans.

  Lad os snakke D&D – terninger, figurer, regler, classes, races osv – hvem spiller?

Viser 14 svar - 1 til 14 (af 14 i alt)
 • Forfatter
  Svar
 • #1
  Festival_H
  Rusher
  • 792 Indlæg
  Offline

  Jeg spiller ikke, men jeg har haft Players Handbook i min indkøbskurv mange gange efterhånden (og derefter læst i en online udgave fy fy)

  Jeg har altid haft lyst til at få det prøvet, men det er bare gerne nemmere med brætspil i stedet. Hvis vi skal gøre det i min brætspils gruppe, så ville jeg skulle være DM og sætte mig ind i alt mulig shit. Jeg er dog ikke sikker på at det ville være investeringen værd, fordi de andre ikke er så vildt meget for coop spil.

  Jeg havde en ide om at jeg ville lave sådan en slags improv adventure, hvor jeg havde lavet en liste af encounters og events og forskellige ting som linkede passende sammen, men ikke som sådan lavet en fuld historie andet end en beskrivelse af start scenen af en art og så ellers bare lade mine spillere bygge deres egen adventure med alle de underlige ting der blev fortalt fra dem. Jeg er 100% sikker på at designede jeg et eller andet at så ville de splitte det fuldstændig ad alligevel. Gå i alle mulige andre retninger end jeg havde forstillet mig. Det er en ide jeg stadig har i baghovedet. Jeg skal bare lige have fundet den rigtige gruppe og have fundet ud af hvordan man DM’er

  #2
  VampiricEye
  Rusher
  • 3688 Indlæg
  Offline

  #1 Tricket som DM er vist, at du skal huske, at spillerne ikke ved, hvilken retning du vil have dem i. Så selvom de gør alt mulig mærkeligt, så kan du som DM altid sørge for, at de alligevel ender i de situationer, du havde tænkt dig.:)

  Nintendo Influencer

  På dansk: https://www.youtube.com/channel/UC-6I6HgrpYjimEpvayLu3Vg

  På engelsk: https://www.youtube.com/channel/UCNNzj5gu0Iolj4vcNIp1IUA

  #3
  ElSenator
  Rusher
  • 579 Indlæg
  Offline

  Jeg snakker ofte med nogle kammerater om at starte noget op. Jeg spillede D&D i folkeskolen og lidt på efterskole. Siden har jeg ikke rørt det som pen n’ paper, men stadig som RPG på computer. Og jeg elsker stadig det helt standard Forgotten Realms og lignende.

  Jeg har netop også overvejet det pga. det nye 5e regler. Det skulle være lidt tilbage til second edition, er det korrekt forstået? Det er i hvert fald noget med at 3-4 eller sådan noget ikke skulle være så godt. Jeg ved dog meget lidt om det, så tag det med et gran salt.

  #4
  Memorianx
  Rusher
  • 256 Indlæg
  Offline

  Jeg har spillet men så gik der børn og arbejde i vores gruppe så det gik lidt i stå, jeg savner det og drømmer stadig om at starte op igen engang når jeg kan få de andre overtalt til det.

  Jeg har spillet lidt online over discord det gik faktisk meget fint og lige stillet de værste abstinenser, men før at det kører kræver det lidt at man er tilgængelig til lige at skrive en kommentar det meste af dagen ellers er der en eller to i gruppen der ender med at kører hele showet

  #5
  wOOOOt
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 242 Indlæg
  Offline

  #1
  D&D er nok lettest at gå i gang med, hvis man har nogen med som har erfaring.
  Eks. Hvis du og dine venner har en gruppe som gerne vil lære det, og finder en erfaren DM til at sætte jer ind i spillet.
  For det er nemt at spille, og så lære regler hen ad vejen som man siger.

  Jeg vil anbefale jer at gå på FB og finde gruppen her:
  https://www.facebook.com/groups/penandpaperdk
  Det er seriøst et stort og utroligt åbent community, hvor både nye og erfarne ofte finder sammen og laver nye grupper.
  Laver I en post hvor i skriver “Vi er 4-5 i X-by i DK, der gerne vil lære at spille D&D. Er der en erfaren DM, som vil tage os med på eventyr?” – så vil I helt sikkert få feedback, og måske en playdate.
  – Jeg kunne sagtens selv finde på det, hvis I er I KBH.. Nu er der godt nok lige Corona, så ingen spiller Live.
  Når vi kan spille live igen, så skal jeg lige genoplive mine 3 grupper først
  Men jeg vil ikke afvise at lave nogle oplærings sessions for en flok grønne spillere
  Andre spiller online, men det gider jeg ikke.

  Alternativt, så køb D&D starter sættet – og gå i gang – man behøver ikke læse alle regler for at spille. Start med de regler om hvordan spillet forløber, så kan man altid slå op undervejs, hvilke særlige regler der er i div. situationer.

  Det med at styre sine spillere.
  Inden man starter tager man en session-0 – en intro, hvor man lige bliver enige om forholdene.
  Folk skal acceptere, at det ikke er et computerspil man spiller, og at gruppen jo er et team, som er sammen om at udvikle eventyret, sammen med DM’en. Og spillerne skal forholde sig til det DM’en siger, som om det jo er virkelighed for deres karakterer. – Man kan ikke spille D&D, hvis nogen i gruppen ikke gider tage det seriøst. Så alle skal være ombord på samme præmisser.
  Når man accepterer dette, så er noget af det sjove som DM jo også, at spillerne kan overraske med kreative løsninger. Og så skal man som DM nogen gange improvisere. Husk altid at DM og spillere er ikke imod hinanden – man er sammen om at få den gode oplevelse.

  #6
  synchaoz
  Rusher
  • 50 Indlæg
  Offline

  Har DM’et D&D 3.5 og 5e i en hel del år efterhånden. Fantastisk sjovt. Jeg vil dog argumentere, at det vigtigste job man som DM har er, at forstå at det ikke handler om dig. Det handler ikke om dit eventyr og den historie du gerne vil fortælle – det handler om dine spillere og deres plads i din historie. Det er dit job, at sørge for at de kan fortælle deres historie. Du skal ikke skrive et eventyr som de skal passe ind i – du skal skrive et eventyr, som kan skabe rammerne for dine spilleres karakterer. En kæmpe fejl jeg begik i starten var altid at skrive et eventyr som et film manuskript, hvor spillerne var skuespillere der skulle følge den historie jeg havde planlagt, og helst ikke afvige alt for meget. Det kunne jeg godt mærke nogen gange blev lidt tungt og kedeligt for mine spillere, også selvom historien ofte var spændende nok.

  Jo mere jeg stoppede med at kontrollere historien og spillet, og istedet bare lod spillerne tage kontrol, jo sjovere blev vores sessioner. Jeg begyndte bare at tilpassede og improvisere min historie løbende, istedet for at planlægge en helt masse plot points og “guide” mine spillere til hele tiden at følge min røde tråd, så begyndte jeg bare at smide nogle brødkrummer som de kan følge eller ej. Hvis de gør det? Fint, så kører planen videre. Hvis ikke? Fint, så ændrer vi planerne og ser hvad det fører til. Langt mere sjovt for alle involveret.

  #7
  Memorianx
  Rusher
  • 256 Indlæg
  Offline

  #6 helt enig det handler om den fælles historie
  min erfarring som DM er at det fungerede bedst hvis jeg efter hver spil gang tænkte over hvad resten af verden foretager sig mens min spillere lavere deres egne ting, så hvis der er en eller anden skurk der løber rundt og samler sjæle, så kommer der bare flere og flere mord mens mine spillere bager tærter, tilgengæld kommer der så også flere og flere folk der gerne vil købe tærte med eksotiske ingredienser måske finder de to historie sammen, måske er der en anden gruppe eventyrer der stopper skurken, mine spillere er jo ikke de eneste helte i verden

  #8
  wOOOOt
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 242 Indlæg
  Offline

  #6 rigtig gode råd der!
  Jeg har også kørt mit eget campaign, hvor jeg egentlig skrev det løbende mens vi spillede. Så jeg havde nogle overordnede rammer, og ting som sker uanset hvad spillerne gør, og så udviklede jeg indhold alt efter hvilke retning de bevægede sig.
  Fungerede ganske godt – men det er et stort arbejde som DM at køre sit eget campaign.
  Nybegyndere bør starte med noget simpelt, som Lost Mines of Pandelver. Super starter eventyr for både DM og spillere.

  #9
  synchaoz
  Rusher
  • 50 Indlæg
  Offline

  #7
  Jep, det er rigtig, rigtig sjovt at skrive et eventyr, som kan “spille sig selv” uden spillere. Skriv en masse stoore plot points og events, og planlæg i grove træk hvor, hvornår og hvordan de udarter sig (jeg lavede endda nogle store events, hvor udfaldet var baseret på terning kast, så selv jeg ikke 100% vidste hvad der ville ske). På den måde har du en levende og åndende verden, som arbejder og skaber konflikt, drama og heltdåder helt uden spillernes indflydelse.

  Når du så samtidig dumper spillere ind i historien, så bliver det for alvor rigtig fucking sjovt, fordi nu sker der er hel masse ting, som de kan involvere sig i eller lade være, uden at det vælter dit koncept.

  #8
  Helt klart ja, kæmpe arbejde at skrive sit eget eventyr. Der er mange rigtig gode pre-written campaigns som er et godt sted at starte. Det giver også god indsigt og erfaring for hvordan man selv kan strukturere sit eget eventyr senere.

  #10
  synchaoz
  Rusher
  • 50 Indlæg
  Offline

  Har du f.eks. en sovende drage et sted dybt under en storby, kan du på forhånd skrive et event, hvor byen hyrer en gruppe NPC helte, som skal finde dragens hule og dræbe den inden den vågner og jævner byen med jorden. Lav en plan for hvornår byen begynder at søge efter NPC helte (så har spillerne også en muulighed for at melde sig), og skriv en deadline for hvornår NPCerne melder sig og rul så terninger for at simulere gruppens kamp imod dragen, og se hvem af dem vinder. Hvis NPCs vinder, så bliver de berømte og famøse i din verden, og kan måske senere blive korrupt og dermed mægtige badguys. Hvis dragen vinder, jævnes byen med jorden. Uanset hvad, så har det mærkbar konsekvens for dine spillere.

  Det fantiske ved konceptet her er, at spillerne kan involvere sig når som helst i løbet af processen, uden at du som DM skal sidde og diktere deres planer:

  * Måske når spillerne at melde sig før NPC gruppen, og så er det istedet for dem, som rejser under jorden og kæmper mod dragen – her kan man så lave sub-plots. Måske er dragen godartet og har æg den beskytter, og fortæller spillerne at den faktisk bliver holdt fange af byens magter. Hvad gør vi nu? Dræber vi dragen alligevel og bliver stinkende rige og berømte i kongeriget? Eller hjælper vi dragen med at vælte byens regering, og måske instansiere et nyt? Eller noget helt tredje/fjerde/femte – hvem ved, det er i spillernes hænder, og det er dem som er i centrum nu!

  * NPC gruppen når måske at melde sig først og rejser ned for at slagte dragen, men spillerne lærer at dragen er godartet og byens ledere er korrupt, så nu starter en jagt på at indhente NPC gruppen og stoppe dem før de kan nå dragens hule. Igen mulighed for sub-plots; her viser det sig at spillerne er ført bag lyset af fordækte agenter det arbejder for dragen, som viser sig at være ond. Arbejder spillerne så sammen med NPC gruppen, eller finder de først ud af det efter at have slagtet dem og nu opdager at dragen de har beskyttet er en led satan?

  * Spillerne aner måske ikke at noget af det her sker, hvis de ikke har haft mulighed for at lære det, og vender efter et eventyr i ødemarken hjem til en by i flammer, hvor alle deres quests og kontaker nu måske er døde eller flygtede – kæmpe omvæltning i eventyret.

  Osv osv. Jeg elsker personligt at skrive den slags campaigns. Det er hamrende sjovt at lave dem og udtænke alle mulige forskellige events, uden at bekymre sig om hvad spillerne laver. Og det er bagefter hamrende sjovt at opleve hvordan det hele tager sig ud, når spillerne begynder at have indflydelse og lave totalt om på tingene.

  P.s. mit edit tog for lang tid og jeg er nød til at dobbelt post istedet, ser det ud til.

  #11
  TormDK
  Rusher
  • 443 Indlæg
  Offline

  Min vennegruppe har altid spillet RPGs.

  Lige for tiden skifter vi lidt imellem FFG’s Star Wars serie, og Shadowrun 5E/6E, men inden da nåede vi da også lige at købe os ind i D&D 5E, uden at vi kom helt så langt dog. (So many RPG systems, so little time.)

  #12
  thormam
  Rusher
  • 21 Indlæg
  Offline

  Har altid været fristet af D&D men har nok aldrig fundet vennerne der var til det. De er mere til brætspil (hvilket heller ikke er skidt!)
  Nu har jeg dog købt Players Handbook efter jeg har set et par videoer og har hørt Stemmernes tårn (Christian Fuhlendorff er DM og Brian Mørk, Tony Scott plus 2 andre spiller)

  Så læser den igennem og får fat i nogle terninger og så må jeg i gang med at finde nogen at spille med. Gode tips her i tråden til måske at finde nogle!

  #13
  Emilsa
  Rusher
  • 1129 Indlæg
  Offline

  Vi er en flok på 6 der har spillet Call of Cthulu siden begyndelsen af April – fuck det er sjovt.. Det var hen imod 20 år siden jeg sidst havde gamet pen and paper….

  I funkekasset diser funkestyveren med sin dangenak på olmsk saster, for at fakke a kultes - alt mens han byser sin roï oc knup.

  #14
  Parus
  Rusher
  • 116 Indlæg
  Offline

  #12 Der er efterhånden meget stemmernes tårn. 2 sæsoner på Zulu (TV2 Play) og 3. Starter lige om lidt.
  1-2 sæsoner på youtube.
  Flere sæsoner på podcast som egen produktion og 1 sæson fra radio 24/7 der kan findes i deres app.

  Jeg hører mange finder nogen at spille med på pen og papir på Facebook.

Viser 14 svar - 1 til 14 (af 14 i alt)
 • Du skal være logget ind som bruger for at kunne svare...